Inwestycję zrealizował Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu we współpracy z gminą Dwikozy, w ramach Programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością”, współfinansowanego z pieniędzy Szwajcarsko - Polskiego Programu Współpracy. Utworzenie inkubatora kuchennego jest jedną z pierwszych tego typu inicjatyw w regionie i kraju. Powstał on w nowym budynku należącym do Gminy Dwikozy, przy remizie Ochotniczej Straży Pożarnej.

Znajdują się w nim: pomieszczenia przeznaczone do przygotowania surowca, sala produkcyjna, magazyny opakowań, dodatków i wyrobów gotowych, a także pomieszczenia porządkowe i socjalne oraz niewielka sala szkoleniowa. Przetwórnia wyposażona jest w sprzęt do mycia, sortowania i przetwarzania owoców, napełniania słoików, pasteryzacji, suszenia oraz przechowywania i transportowania gotowych wyrobów. W inkubatorze będzie można wytwarzać dżemy, powidła, marmolady i konfitury z owoców oraz marynaty warzywne. Niebawem uruchomiona zostanie także suszarnia owoców i warzyw.

Poza działalnością produkcyjną, a także po sezonie dostępności owoców i warzyw, w inkubatorze będą prowadzone szkolenia.


Inkubator prowadzony jest przez

Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu

w partnerstwie z Gminą Dwikozy.

Inkubator Przetwórczy w Dwikozach

ul. Starowiejska 28A

27-620 Dwikozy

tel. 507 036 407

kontakt@dobresandomierskie.pl

www : http://dobresandomierskie.pl/