Otwarty w 2016 roku Inkubator w Dwikozach to inwestycja zrealizowana przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu we współpracy z gminą Dwikozy w ramach Programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością”, współfinansowanego z pieniędzy Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy. Utworzenie inkubatora jest jedną z pierwszych tego typu inicjatyw w regionie i kraju. Powstał on w nowym budynku należącym do Gminy Dwikozy, przy remizie Ochotniczej Straży Pożarnej.

    W inkubatorze znajdują się: pomieszczenia przeznaczone do przygotowania surowca, sala produkcyjna, magazyny opakowań, dodatków i wyrobów gotowych, a także pomieszczenia porządkowe i socjalne oraz niewielka sala szkoleniowa. Przetwórnia wyposażona jest w sprzęt do mycia, sortowania i przetwarzania owoców, napełniania słoików, pasteryzacji, suszenia oraz przechowywania i transportowania gotowych wyrobów. Sercem inkubatora jest warta około 300 tysięcy złotych wielozadaniowa maszyna do przetwarzania owoców. W Dwikozach powstawać będą dżemy, powidła, marmolady i konfitury z owoców oraz marynaty warzywne.

OFERTA INKUBATORA

Inkubator Przetwórczy w Dwikozach zapewnia infrastrukturę niezbędną do wytwarzania regionalnych produktów na bazie lokalnego surowca i tradycji.

Pobierz DEKLARACJĘ WSPÓŁPRACY z Inkubatorem Przetwórczym w Dwikozach.



Dowiedz się, z jakich maszyn i urządzeń możesz skorzystać w Inkubatorze:

  • multimix maszyna wielozadaniowa, kompaktowa do obróbki fizycznej (próżnia i wysokie ciśnienie), mechanicznej (mieszanie i homogenizacja) i termicznej (możliwość uzyskania temperatury sterylizacji +120 oC) owoców i warzyw. Posiada możliwość cięcia, rozdrabniania, mieszania, homogenizowania, rafinowania i emulsyfikowania produktów, ma możliwość pracy w trybie wyparki próżniowej
  • suszarnia typu komorowego do suszenia ziół owoców i warzyw, w której jednorazowo można umieścić do 4500 kg owoców, czynnikiem suszącym jest gorące powietrze
  • obieraczka do jabłek
  • drylownica do owoców pestkowych
  • krajalnica – szatkownica z wymiennymi tarczami
  • rozdrabniacz do owoców
  • prasa do wyciskania soku
  • pasteryzator przepływowy z nalewarką do soków
  • pasteryzatory do słoików z przetworami
  • prasa do wytłaczania oleju
  • zamrażarka szybkiego mrożenia (schładzarka szokowa)
  • pakowarki do produktów
  • maszyna do lodów sorbetowych
  • piec konwekcyjno – parowy
  • kuchnia gazowa
  • taboret grzewczy

oraz drobny sprzęt niezbędny do pracy w kuchni.


Kontakt: OPIWR tel. 507-036-407 j.malkiewicz@opiwr.org.pl 

Adres: ul. Starowiejska 28 D, 27-620 Dwikozy